Joroisten pikatriathloniin valmistautumista

Finntriathlon ja Joroisten pikamatka lähestyy, kun tapahtumaan on enää viikko aikaa. Tuonnehan tuli ilmoittauduttua melko spontaanisti ja vaikka jo viime kesänä sain lajiin kipinän, luulin luopuneeni ajatuksesta osallistua. Toisin kävi 😄 Osallistuminen ei vaatinut kuin pientä yllytystä ja kannustusta ja tässä nyt olen, ottamassa osaa elämäni ensimmäiseen triathlonkisaan. Osallistun toki kuntosarjassa ja lähden kokeilemaan miltä laji käytännössä tuntuu. Lajia olen pitänyt itselleni liian vaativana, ehkäpä tuon juoksuosuuden takia, sillä juoksuharrastus on hiipunut viimevuosina nollaan. 5km juoksuosuus tulee olemaan se kaikkein haasteellisin etappi, siitäkin huolimatta, että olen aiemmin hölkötellyt puolimaratoneja. Pyöräilyn kanssa varmasti pärjään tuon 20km ilman harjoitteluakin ja uinti nyt on ainut, jossa ei voi moittia harjoittelun puutetta. Uinnissa mietityttää itse suoritusta enemmän, kuinka suhtaudun ruuhkassa uimiseen ja vieraaseen järveen. Reaktion näkee sitten ja loppuaika on täysin arvoitus ja lienee turhaa ottaa mitään aikatavoitetta tälle kokeilukerralle. Uteliaisuudesta kävin kuitenkin silmäilemässä viimevuoden tuloksia ja tuollanen 1h 30min on jo todella hyvä aika.

Vaikkakin pikamatka kuntosarjassa ei vaadi ihmeempiä välineitä, on valmistautumisessa silti paljon asioita, jotka on otettava huomioon. Tapahtuma on tarkkaan säännelty ja triathlonkilpailun säännöt itsessään jo vaativat kunnollista perehtymistä. Kisareittien ja vaihtoalueiden hahmoittelu kartalla etukäteen luo mielikuvaa tulevasta ja helpottaa paikanpäällä liikkumista ja tutustumista alueeseen. Onneksi on vielä viikko aikaa käydä mielikuvaharjoittelua tulevasta. Tapahtumamateriaalin lisäksi olen yllätys, yllätys katsellut Youtube -videoita triathlonkilpailuista ja vaihtoalueella toimimisesta. Videot ovat jälleen kerran olleet mainio apu uuden oppimisessa ja valmistautumisessa.

Kaikkien vaiheiden vaatetus ja tarvittavat tarvikkeet on mietittävä valmiiksi. Kisoissa uitava matka on lyhyt (400m) ja ei välttämättä vaatisi märkäpukua. Koska kuitenkin olen uinut lähes kaikki pidemmät matkani avovedessä märkkärillä ja harjoitteluaika ilman pukua jäi lyhyeksi, lienee varminta verhoutua tuohon kumipukuun. Veden lämpötila tapahtumapaikalla on noin 21 asteista ja se tarkoittaa vielä sitä, että märkäpuvun käyttö on sallittua ja kuntosarjassa sen käyttö on luultavasti sallittua jokatapauksessa.

Märkäpukuni on nyt kolmatta kesää käytössä ja pukuun ilmaantuneet käytönjäljet vaatiivat jo pientä paikkausta. Paikkauksen lisäksi tuunasin pukua muutenkin kisaan sopivammaksi. Märkäpukuni on ollut melko tiukka hihansuista ja jotta se sujahtaisi hiukan helpommin päältä pois, raaskin viimein saksia hihoja hiukan lyhyemmäksi. Märkäpuvun rikkoumat ja vekit korjasin kerralla tähän tarkoitetulla neopreeniliimalla, jota käytin ensimmäistä kertaa. Taas opiskelin liiman käyttöä Youtubesta, koska pelkäsin pilaavani ainoan pukuni jos vaan summamutikassa alkaisin liimaa levitellä. Korjaus kävi kuitenkin luultua helpommin ja kuivuttaan liimaukset vaikuttivat pitäviltä ja siisteiltä. Märkäpuku check.

Märkäpuvun alle päädyin paremman puutteessa pukemaan juoksuun tarkoitetut trikooshortsit ja tuetun topin. Juoksuvaatteiden soveltuvuus hiukan arveluttaa, lähinnä mahdollisten saumoista tulevien hiertymien vuoksi. Koska en nää järkeväksi pukea alusvaatteita enää noiden vaatteiden alle, oli vaatteet pakko testata tositoimissa. Kävin testaamassa vaatteet niin juoksulenkillä kuin tietty märkäpuvun alla. Normaalisti käytän uimapukua märkäpuvun alla ja märkkärin pukeminen osoittautui hiukan haasteellisemmaksi noiden vaatteiden päälle. Puku sentään vielä mahtui, mutta puettaessa täytyy erityisesti yrittää tehdä tilaa hartioille, jotka kiristävät noilla vaatteilla entistä enemmän. Märkkäri testauksen jälkeen pyöräilin nuo märät vaatteet päälläni kotiin muutaman kilometrin ja luulen niiden toimivat ihan hyvin myös pyöräilyssä. Pyöräilyn aikana oletan vaatteiden kuivuvan sen verran, että juosta saa jo suht kuivilla vaatteilla. Juoksu testauksen tein kuivilla vaatteilla ja todennäköisesti mahdolliset hiertymät pääsevät syntymään tuolloin. Juoksu saa siis lisää jännitettävää vaatteiden puolesta.  Tällä vaateviritelmällä mennään, muutakaan en nyt tähän hätään keksi.

Noiden tavaroiden lisäksi pakkaan mukaan korvatulpat uintiin, uimalasit, (lakin), pyyhkeen jalkojen kuivaamiseen, sukat, lenkkarit, kypärän, aurinkolasit, juomapullon, numerovyön, lippalakin sekä tietty pyörän, joka on jo köytettynä auton katolle.

Huomenna alkaa LOMA ja lähden heti töistä päästyäni reissuun. Auto on pakattu kaikella tarpeellisella ja tarpeettomalla ja se on valmiina starttaamaan Savon kautta kohti Lappia. Kirjoitteluun voi tulla taas viikon tauko ja seuraavaksi kerron sitten kuinka minun Joroisissa kävi.

Lomamoodi. Upeita uintikelejä luvattu loman alkuun!


-Jonna-


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Käännösharjoittelua

Uimarin varustekassi

Terveisiä altaasta