Katse rankaan päin!

Kotiuduin hetki sitten hierojan pakeilta ja nyt unisena ja tukka pystyssä päätin kirjoittaa sanasen ajatuksista, joita kyseinen hierontakerta minussa herätti. Olin taas ongelmieni kanssa lähtökuopissa, kun anteeksi pyydellen kellahdin hierontapöydälle. Uinnin tuomat jumit tuntuivat jokapuolella kehoa ja huusivat kilvan apua. Viimeaikojen erityinen murhe, rangan liikkumattomuus, sai luvan saada helpotusta. Päätimmekin hierojani kanssa keskittyä avaamaan ranganjumeja, tuon puolentoistatunnin aikana, jonka hierontapöydällä vietin. Rintarankani oli kuin olikin tukossa noin kahdenkymmenen senttimetrin matkalta ja rintakehän joustavuus oli huono. Syvät selänlihakset laittoivat hierojani koville ja sainkin taas purra hammasta yhteen ja alistua pelkäämilleni rangan sekä muiden pikkunikamien rusautteluille. Pahimmat jumit saatiin auki ja kas kas, happikin kulkee taas paremmin! Hieronnan jälkeinen pökkyräinen, mutta hyvä olo laittoi minut tuumimaan tilannettani liikkuvuuden näkökulmasta.

Olen paininut alaselkäongelmieni kanssa jo reilun kymmenen vuotta tai jopa enemmän. Tämä on ongelma, jonka kanssa minun on elettävä päivittäin koko loppuelämäni. Selkäni on muihin ikäisiini verrattuna huomattavan huonossa kunnossa, johtuen rangan rakenteellisista heikkoiksista ja kulumista. Selkäni on kerran leikattu, sillä kärsin reilu pari vuotta sitten massiivisesta välilevytyrästä, joka uhkasi koko vasemman jalkani toimintaa. Leikkaus on jättänyt jälkensä selkäni liikkuvuuteen, sillä alin nikamaväli on nyt kokonaan ilman iskuja vaimentavaa ja liikkuvuutta lisäävää välilevyä. Kivut ovat kuitenkin poissa ja vasen jalka toimii, joten mitä pienistä vioista.

Alaselkäni pahinta myrkkyä on paikallaan makaaminen, varsinkin vatsallaan. Aamut ovat aina hetken hankalia, kun selkä on jäykkä. Sängystä ylösnoustessa olen kuin ikäloppu, mutta onnekseni kävely ja pieni venyttely vetreyttää selän nopeasti. Hierontapöydällä makaaminen saa aikaan saman efektin ja saan joka kerta nousta ähkien ylös. Tänään hieronnan jälkeen, kenkiä siinä vaivalloisesti pukiessani ihmettelin, miten ihmeessä olen saanut ketteryyteni näin tehokkaasti katoamaan!? No ei auta itkut markkinoilla, nyt on vain löydettävä ne keinot, joilla pitää kiinni liikkuvuudesta ja toimintakyvystä, sillä haluanhan olla vielä eläkepäivilläkin hyvässä kunnossa ja seistä selkä suorana ja kenties jatkaa uintiharrastustani.

Viikottaiset uintimääräni ovat kasvaneet ja se alkaa näkyä jumeina koko vartalossa. Uinti lajina toimii erinomaisena palauteenantajana oman kehon toiminnasta.  Jos jokin paikka ei kunnolla jousta tai nivelten liikkuvuus on alentunut, sen huomaa heti uinnissa. Rintaranganjumit näkyy omassa uinnissa tekniikan hajoamisena etenkin rintauinnissa, jossa koen rintarangan liikkuvuuden olevan tärkeässä roolissa. Samoin rangan joustamattomuus näkyy yrityksissä uida perhosuintia. Siitä ei silloin tule mitään. Vähiten rangan juostamattomuus häiritsee vapaauinnissa ja selkäuinnissa, mutta varmasti nämäkin lajit sujuvat mukavammin, kun saan rankani aisoihin. Ja vaikka olenkin lukenut uinnin voivan jopa aihettaa alaselkänongelmia, koen itse uinnin tuovat selkääni juuri sitä toivottua liikettä ja keskivartaloa tukevien lihasten aktivaatiota.

Omat tämänhetkiset ongelmakohtani liikkuvuudessa ovat koko ranka, kireät lonkankoukistajat ja syväjumittuvat pohjelihakset, jotka saavat aikaan julmettomia jalkakramppeja. Jos tiedät hyväksihavaittuja keinoja näiden vaivojen hoitoon ja ehkäisyyn, minulle saa vinkata. Kehonhuoltorutiinini ovat tällähetkellä ala-arvoisia selkäni kuntoon ja uintiharjoittelumääriini nähden ja vaativat nyt ehdottomasti muutosta parempaan. Olenkin varsin yllättynyt, että olen uintimäärien lisäämisestä huolimatta saanut olkapääni pidettyä hyvässä kunnossa. Tiedän, että minun pitäisi liikuttaa kehoani monipuolisemmin, myös muualla kuin altaassa. Annankin nyt itselleni lupauksen, että lisään kehoahuoltavaa harjoittelua päiviini ja jos sanani taas syön, niin hierojani minulle sormea heristäköön ja mörökölli minut vieköön! Vain minä voin tehdä tälle asialle jotain.

-Jonna-






Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Käännösharjoittelua

Uimarin varustekassi

Terveisiä altaasta